INDLÆSER

Skriv for at søge

Del
Baluba

  • Udvikler: Stefan Dorra, Manfred Reindl
  • Udgiver: Lautapelit.fi
  • Antal spillere: 2-4
  • Varighed: 15-20 minutter
  • Pris: 159,95 kr. (Hyggeonkel)
  • Sprog: Dansk regelbog

Flotte og godt designede børnespil vækker særligt stor begejstring her på siden. Ikke kun fordi de er fremragende investeringer i kraft af deres umiddelbare underholdningsværdi, men også fordi man allerede i en tidlig alder kan begynde at opbygge en god brætspilsforståelse hos de små.

Baluba – med originaltitlen Jungle Party uden for Skandinavien – er et af de rigtigt fine børnespil, der tilbyder både et sjovt spilmiljø og sjove regler. Erfarne voksne brætspillere vil måske rynke på næsen, så snart man nævner ”slå med terning, og flyt brik”-mekanikken, hvor man slår med en terning og flytter sin spilfigur et antal felter – men bare rolig: Der er tilføjet nogle interessante  twists i Baluba, som gør, at god hukommelse og smart placering trumfer held.

Hukommelsen vinder

Baluba – tudsekongen

Den lange vej op til tudsekongen går over rebbroer og vadesten.

Spillet foregår oven på et vandfald. Spillerne vælger en dyreven (elefant, tiger, tukan osv.) og skal bevæge sig fra et lejrbål i bunden af brættet ud over rebbroer og vadesten for at nå først op til tudsekongen i den anden ende af brættet. I selve vandfaldet svømmer jungledyr rundt og hygger sig, og de er afgørende for, hvordan man bevæger sig på brættet. Dyrene kan være synlige og ligge i vandfaldet mellem broerne, eller de kan ligge neden under broerne. Terningen, man slår med, viser et af de forskellige dyr på hver side, og antallet af synlige dyr i vandfaldet afgør, hvor langt man kan bevæge sig efter et terningeslag. Slår man for eksempel en elefant, og kan man se to elefanter i vandfaldet, må man bevæge sig to skridt fremad. Det er en dejligt enkel mekanik, der er let for børnene at afkode.

Det virkeligt skægge ved Baluba er de dyr, der ligger under broerne, for de udgør huskespillet, som gør spillet rigtigt spændende. Når man har slået med terningen, trækker man et dyr fra bunken ved siden af brættet, lægger det øverst i vandfaldet i en af de fire ”søjler” og skubber søjlen nedad. Det betyder, at dyr, der før lå under en rebbro, nu bliver synlige, mens dyr, der tidligere var synlige, nu bliver skjult af rebbroerne. Den dygtige spiller vil her kunne huske, hvilke dyr der ligger hvor under broerne, så man kan optimere antallet af synlige dyr svarende til det, man har slået med terningen. Og de fleste voksne, der har prøvet at spille huskespil med børn, ved, hvor hurtigt de kan komme til kort over for de små, når det gælder om at huske ting – så det kan i nogle tilfælde faktisk være virkeligt rart at blive reddet af heldige terningeslag!

Baluba – på rejse i junglen

Balubas bræt er både herligt at kigge og spille på. Dyrebrikker, der bliver skubbet ud i bunden af vandfaldet, ryger tilbage i bunken, nye dyr trækkes fra.

Huskedelen i Baluba er det, der gør en på overfladen ret simpel spiloplevelse til et virkelig sjov og tænksom affære. Det er ganske enkelt en kæmpestor fornøjelse at se sit barn slå med terningen, tælle dyr – og så lige tænke i nogle sekunder, før dyrebrikken lægges i den rigtige søjle og bringer et ekstra af de dyr, der skal bruges, frem i vandfaldet. Det er en fremragende og virkeligt opfindsom kombination af spilmekanikker.

Innovativt børnebrætspil

Baluba indeholder samtidig også et lille taktisk element i form af de førnævnte dyrevenner: Hver gang man starter på eller afslutter sin tur ved siden af en dyreven i vandfaldet, får man lov til at tage et ekstra skridt fremad. Derudover er der også introduceret en fin ”elastik” i kapløbet: Hver gang man slår en slange, skal den forreste brik rykkes ét skridt tilbage. Det er rigeligt med gode mekanikker til at holde voksne spilleres opmærksomhed fanget, mens helt små børn bliver udfordret på både at huske, tælle og sørge for at placere dyr godt på brættet (og, hvis de er rigtigt skarpe, også undgå at placere dem godt for modstanderne).

Den visuelle kvalitet i Baluba er høj – både i de søde dyremotiver på brikkerne og på det flotte og farverige bræt, som lægges i selve spilæsken, mens man spiller. Regelbogen er ikke verdens mest velskrevne, og helt urutinerede brætspillere vil til at begynde med muligvis undre sig over et par af detaljerne nævnt herover, som ikke virker helt præcist forklaret i regelbogen. Det kan betyde, at der måske går et par spil, før alle forstår det helt til bunds, men et spil varer kun 15-20 minutter, så det er bestemt til at leve med. Spillet kræver en voksen til regelforklaringen, men kan derefter fint spilles af børnene selv. Der står 5 år og opefter på spilæsken, men her i huset kører den brætspilserfarne 3-årige selv spil med flere figurer samtidig, hvis der ikke lige er andre at spille med, så det kan fint spilles med meget yngre spillere.

Baluba – tigre

Rød spiller har slået en tiger med terningen og må rykke to skridt for de to tigre, der er i vandfaldet – plus et ekstra, fordi brikken står ved siden af en af dem.

Baluba er et innovativt og unikt alternativ til den uendelige strøm af typiske vende-/huskespil, der alle sammen ligner hinanden. Det er et klart must for alle små brætspillere – ikke mindst fordi det også er rigtigt sjovt for voksne. Det er i sidste ende denne kombination, der skaber de virkeligt vellykkede børnespil.

Prøv også:

Leo
Et andet virkeligt herligt børnespil med søde jungledyr, hvor huskeelementet også er bærende for spiloplevelsen. Her skal man arbejde sammen og ikke konkurrere – et oplagt køb til børn, der elsker Baluba.

Magic Feathers
Et fantastisk sjovt brætspil til både børn og voksne, hvor man skal samle vildfarne jungledyr ved at puste fortryllede fjer på dem. Køb eventuelt bare en tredobbelt gave med dét, Leo og Baluba – sjovere gaver kan man næsten ikke finde til små børn!

 

Tags:

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *