INDLÆSER

Skriv for at søge

Del
Shape Gurus

  • Udvikler: Colto
  • Udgiver: Apple/Google
  • Antal spillere: 1
  • Varighed:
  • Pris: 16 kr. (App Store, Google Play)

”STEM”-legetøj har i flere år været populært, og principperne bag det har heldigvis også for længst sneget sig ind i app-verdenen. ”STEM” står for ”Science, Technology, Engineering and Mathematics” og dækker over den brede vifte af produkter rettet mod børn, der hjælper dem med at opbygge færdigheder inden for de tekniske og naturvidenskabelige områder. Denne tilgang til spildesign er særligt tydelig i det italienske spilfirma Coltos spil, som også er inspirerede af Montessori-skolens undervisningsprincipper, der blandt andet sigter mod at opbygge en videnskabelig tilgang til verden gennem leg. I Coltos strålende spilportefølje finder vi den lille perle Shape Gurus, som er designet til børn helt ned i toårs-alderen.

Byg dinosaurskeletter og rumraketter

Shape Gurus – lad de små tænke

De rigtige genstande skal over på biens honningkrukke. Men skal man kigge på farven eller formen?

Her gælder det om at bygge en lang række forskellige genstande ved at matche geometriske former. Man ser typisk en stor genstand på skærmen, der mangler forskellige ting inde i sig, og barnet skal lære at identificere de korrekte genstande rundt om den og trække dem over på de steder, hvor de mangler. Et dinosaurskelet mangler for eksempel alle savtakkerne på ryggen og knoglerne i benene, mens en rumraket skal bygges helt færdig, før den kan affyres. Spillets første opgaver er ganske nemme, men sværhedsgraden stiger undervejs. Ikke blot fordi der kommer flere former og genstande til, som barnet skal skelne fra hinanden, men også fordi Shape Gurus begynder at drille lidt, jo bedre man bliver til det.

På nogle baner skal man for eksempel smide genstande af samme farve op i en kurv, og det er ligegyldigt, om trekanter, firkanter og cirkler ryger samme sted hen, mens det på andre baner er formen, der er afgørende. Det skaber god afveksling i spillet, fordi barnet lærer at forholde til hver enkelt banes regler og forstå det problem, der skal løses, i stedet for bare at gøre tingene pr. automatik. Det er godt spildesign, ikke mindst fordi en af grundtankerne bag det er, at spillet netop ikke skal være vanedannende og rutinepræget underholdning. Succesoplevelserne, når barnet løser problemerne, er derfor også så meget desto større, fordi man virkelig har arbejdet for at opnå dem.

Shape Gurus’ univers er helt igennem hyggeligt, stemningsfuldt og ganske ufarligt, og det kan trygt overlades til selv helt små børn. Hver gang man rammer rigtigt med en form, siger en fortællerstemme ”Triangle”, ”Square”, ”Blue” eller ”Red” for at bekræfte, at barnet har klaret opgaven. Shape Gurus har desværre ikke dansk tale, hvilket ellers havde gjort appen ekstra interessant (og ja, jeg har naturligvis tilbudt dem at lave det). Samtidig er spillet også relativt hurtigt gennemført (men det er alle de sølle 16 kroner værd, og mere til), så man vil efter noget tid stå og savne mere begavet underholdning af samme skuffe. Men det er der heldigvis råd for.

Den oplagte fortsættelse

Colto, der står bag Shape Gurus, indgik i 2016 et partnerskab med den store amerikanske udgiver af børne-apps Highlights Kids. Der er indtil videre kommet fire spil ud af dette frugtbare samarbejde, og værd at nævne er særligt Highlights Shapes, der kan betragtes som en direkte fortsættelse af Shape Gurus. Det indeholder mange flere baner og opgaver og bevæger sig også en lille tak opad i sværhedsgrad, men giver de små problemknusere præcis samme oplevelse i det samme visuelle univers.

Barnet lærer at forholde til hver enkelt banes regler og forstå det problem, der skal løses

Highlights Shapes kan hentes gratis, og det første sæt baner kan spilles uden betaling. Herefter skal man betale i appen for at låse op for resten. Køb i appen er normalt noget, man vil advare mod i forbindelse med børnespil, men i dette tilfælde bør man som forælder ikke tøve med at købe de ekstra baner. Det er indhold af virkeligt høj kvalitet hele vejen igennem og en perfekt aktivitet til de lange køreture, eller hvis der er behov for lidt ro og koncentration efter børnehaven. Både Shape Gurus og Highlights Shapes kan i øvrigt sagtens spilles af børn, der er yngre end to år. Herhjemme blev de introduceret med stor succes allerede i et-års-alderen, og vi vender for hyggens skyld stadig tilbage til dem i ny og næ, selvom de for længst er blevet for lette her to år senere.

Shape Gurus – app til små børn

Ups! Dinoskelettet mangler en masse dele, der skal sættes rigtigt på.

Shape Gurus/Highlights Shapes-konceptet er et af de bedste, jeg til dato har set blandt alle de børne-apps, der findes på markedet. Det kan undre mig, at Colto eller Highlights ikke løbende udgiver nye baner til spillene, eftersom det er let at producere godt og udfordrende indhold til dem. Derudover ville jeg elske at se endnu sværere udgaver af spillene rettet mod lidt ældre børn, så man kunne fortsætte med at spille dem. Spiloplevelsen er ganske enkelt så god, at den fortjener mange flere spil.

 

Prøv også:

Thinkrolls: Kings & Queens
Et andet suverænt underholdningsunivers med masser af problemløsning til mindre børn – men noget mere avanceret end Shape Gurus og mere motorisk krævende.

Highlights Monster Day
Et spil om at passe, pleje og underholde sit helt eget hyggelige monster. Designet med inspiration fra forskeren Jean Piagets teorier om børns behov for imaginære venner.

Tags:

Måske kan du også lide

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *